Turnpunt Podcast

Turnpunt #14 - Eythora Thorsdottir

May 20, 2022

Al jaren is Eythora Thorsdottir de verpersoonlijking van artistiek turnen. Met haar vermogen te ‘performen’ en haar onderscheidende choreografieën weet zij de blikken -wereldwijd- op zich gericht als ze actief is op balk of vloer. Aan de hand van trainer/choreograaf Patrick Kiens groeide ze uit tot de beste Nederlandse meerkampster ooit op de Olympische Spelen en werd ze EK-medaillewinnaar.

Maar net als de rest van de huidige generatie topturnsters kreeg ook Eythora Thorsdottir te maken met de consequenties van de turncrisis. Ze raakte Kiens kwijt, die na aantijgingen aan zijn adres en een schikking met het ISR naar het buitenland vertrok. Maar ze kreeg ook te maken met een bond die haar een officiële waarschuwing gaf nadat zij publiekelijk haar mening had gegeven. Het voelde voor Thorsdottir alsof er een angstcultuur werd gecreëerd.

Eythora, altijd het stralende middelpunt, raakte haar motivatie, haar zin om te turnen kwijt. Tot nu. Want nu ze meetraint met de mannen in Rotterdam is de knop omgegaan, geniet ze weer van de sport en voelt ze weer de ambitie, die -als alles meezit- reikt tot aan Parijs.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App